Kola PIVOT opět v Planet Bikes

Opět zařazujeme do naší nabídky kola značky Pivot. Můžete se těšit na modely Trail 429, Switchblade a Firebird.

Poslední kolo od Pivotu jste u nás na prodejně mohli vidět nejspíš v roce 2014, od té doby jsme po nich pošilhávali, ale značka neměla v ČR schopného dovozce. To se teď mění, a to díky Protocycles, se kterými dlouhodobě spolupracujeme na značkách jako Galfer, Juice Lubes nebo Chromag, teď k nim přibyly i kola Pivot.

Od roku 2014 značka samozřejmě ušla kus cesty co se geometrie a technologie týče, zachovali si ale promyšlenost každého detailu, zpracování rámu a svou jedinečnou image. U nás se můžete zatím těšit na nejprodávanější modely, kterými jsou závodní raketa a naprostá novinka Pivot FIREBIRD, trailový všeuměl SWITCHBLADE a obratný all-mountain TRAIL 429. Tyhle kola vám tady trochu představíme.

 

FIREBIRD

Firebird měl a dále má jediný cíl - rychlost. Být nejrychlejší enduro bike pro týmové jezdce a pro všechny, co na Firebirdu závodí. A nejen v enduru, ale aby bylo také nejrychlejším parkovým kolem. Zjednodušeně napsáno, vznikal s vizí být nejrychlejší v Moabu i v Morzine. Firebird je vaše vstupenka do světa rychlosti.

Rám vyrobený hollow-core technologií z nejkvalitnějšího karbonu. Moderní geometrie reaguje na požadavky dnešního závodního nasazení v EWS - stabilní i obratná a je laděná pro každou velikost zvlášť, ať už měříte 152cm nebo 205cm. Velikost "S" není pouhou zcvrklou variantou "XL". Každá velikost má svou délku zadní stavby od 43,1cm velikost u S po 44,5cm na velikosti XL v "Low" pozici Flip Chipu. Každá z velikostí je také přesně dimenzovaná i stran materiálu. Pevnost, tuhost, pružnost rámu velikosti S není stejná jako u rámu XL, kde je logický předpoklad jiného dynamického namáhání. Do všech velikostí se vejde bidon.

Zmiňovaný Flip Chip je jednoduchý otočný díl v horním čepu zavěšení, který umožňuje efektivně a rychle upravit geometrii pro preferovaný jízdní styl nebo trať. Otočením Flip chipu z "High" na "Low" se sníží výška středu z 355,8mm na 350mm a sedlová trubka se napřímí o 0,6°.

165mm DW-link Firebidra vychází ze sjezových kol, je připraven pro pružinové i vzduchové tlumiče a perfektně spolupracuje se 170mm předního zdvihu. 

DW-link je úžasně citlivý na všechny podněty přicházející od terénu, ale zároveň velmi netečný k tahu řetězu, proto je tak efektivní při silovém šlapání, kdy se nepropadá do tlumiče. Polopaticky a zjednodušeně napsáno - do tlumiče jde to, co přichází odspodu od kol, nikoliv to co přichází od shora od vašeho těla. Přes veškerou sjezdovou kapacitu skvěle naladěného 165mm DW-linku, má Firebird stále na mysli i potřebu dostat se na vrchol kopce a stoupá mnohdy lépe, než jiná kola s řádově nižšími zdvihy. Pro správné vyvážení Firebirda byl tlumič umístěn vertikálně, čímž vznikl kompaktnější design i prostor pro bidon. 

Firebird je kompatibilní s 29" , 27,5" i MX (mullet) osazením kol. Rámem projdou 29"x2,6" nebo 27,5"x2,8". Podílí se na tom i rozměr zadní osy standardu Super Boost Plus. Ten umožňuje zkloubit jinak velmi těžko zkloubitelné: 29” kolo, 165mm zdvihu, správnou délku zadní stavby, tuhost,  správnou řetězovou linku, místo pro jezdcovi paty při šlapání a to vše designově čistě

 

 

 

SWITCHBLADE

Nekompromisní trailový všeuměl s přesahem až k enduro kolu.

DW-link s vertikálně umístěným tlumičem. Maximálně efektivní systém při šlapání s excelentní trakcí za všech okolností a kapacitou navrženou pro zvládnutí i těch nejtěžsích tratí. Orientace tlumiče s ohromnou citlivostí na malé rázy. Továrně naladěný tlumič Fox DPX2 přesně pro kinematiku DW-linku Switchbladea. Celý průběh je optimalizován. Vyšší citlivost na malé rázy, vylepšený chod na středu zdvihu i progresivita na konci zdvihu proti dorazům. Je kompatibilní i s pružinovými tlumiči, ale zroveň má velkorysý prostor pro umístění standardních cykloflašek, které se vejdou s přehledem do všech velikostí rámu a se všemi druhy tlumičů. Rám je připraven na osazení tlumičem Fox Live Valve a s ním je stejně tak nabízen i jako jedna z možností kompletních staveb. Velikosti rámů jsou navržené tak, aby se na nich ideálně cítili jezdci od 152cm po 200+cm. Geometrie je rychle a jednoduše přizpůsobitelná. Díky tomu možno volit rozměr kol 29”, 27,5+” nebo mullet (29”/27,5”) a přitom zachovat optimální geometrii. Propustnost pneumatik je 29”x2,6” nebo 27,5+”x2,8”. Jak je u Pivotu zvykem, veškerá kabeláž vede vnitřkem a je elegantní i bezhlučná. Odhlučnění řetězu spolu s ochranou zadní stavby je perfektní a vodítka řetězu na rám připevníte skrze ISCG-05.

 

TRAIL 429

All-mountain (AM) karbonové kolo s obratnou geometrií a současně schopností "jít za pedálem". Zvládne vše od maratonu, přes AM a Trail, až po enduro nebo vytrvalostní závody.  Konstrukce rámu Hollow-Core, která řeší tuhost/hmotnost rámu u každé velikost zvlášť. Systémem odpružení DW-link, zdvih zadního kola 120mm. Přední zdvih 130mm. Varianta “Enduro Build” disponuje předním zdvihem 140mm. Rám je kompatibilní pouze se vzduchovými tlumiči, dále s odpružením Fox Live Valve a obsahuje porty “Pivot Tool Dock” na uchycení nářadí Topeak. Do všech velikostí rámu se vejde velký bidon.